dijous, 25 de desembre del 2008

Dia 30 - Idiota americà



Green Day és una banda de rock originària de Berkeley, a l’estat de Califòrnia. Formada en el 1989 amb el nom original de Sweet Children per Billie Joe Armstrong i Mike Dirnt, un any després s’hi afegeix Al Sobrante, i es converteixen en Green Day. Actualment la formació està integrada per Billie Joe Armstrong, veu i guitarra; Mike Dirnt, baix i cors i Tré Cool, bateria i percussió.

Més de 15 milions de còpies es venen del seu tercer disc Dookie (1994).

Però vull centrar el comentari en l'àlbum American Idiot (2004). És una referència a American Idol (l’equivalent a Operación Triunfo). És una òpera punk estructurada en forma de diari que abasta un any en la vida de Jesus of Suburbia. La producció i els arranjaments són impecables. Malgrat que la història sembli pessimista, les cançons són pura energia.

Aquesta és la història (i les cançons):
1. American Idiot: Jesus of Suburbia és un jove de classe mitjana dels Estats Units, està cansat de veure la manipulació en televisió sobre les mentires de l’administració Bush i la Guerra d’Irak.
2. I. Jesus of Suburbia: viu amb la seva mare divorciada i el seu segon marit Brad en el barri de Jingletown. La seva infantesa l’ha passada a base de gasosa, Ritalin, veient la televisió i experimentant amb drogues.
II. City of The Damned: desil·lusionat amb la vida a Jingletown, creu que aquest no és el seu lloc.
III. I Don’t Care: es sent rebutjat i traït pels seus amics de sempre.
IV: Dearly Beloved: l’efecte que allò produeix en la seva ment requereix teràpia psicològica
V: Tales of Another Broken Home: Jesus arriba a la conclusió que no pot viure d’aquesta manera. Decideix fugir del barri i canviar-ho per “La Ciutat”.
3. Holiday: arriba a “La Ciutat” l’1 d’abril. Ha de dormir al carrer en un dia de pluja i vivint la realitat de la gent, que com ell, no creu en la veritat que ven la televisió i la repressió que els mitjans de seguretat fan sobre ells.
4. Boulevard of Broken Dreams: durant un mes, Jesus es sent sol malgrat la bullícia de “La Ciutat” on passeja per les nits, cercant algú amb qui parlar i descobreix que hi ha una frontera en la seva ment. La seva vida a Jingletown era una mentida.
5. Are We the Waiting: Jesus decideix fer un canvi radical de la seva personalitat.
6. St. Jimmy: Jesus adopta la personalitat del seu alter ego “St. Jimmy”, actuant com un criminal impredictible, rebel i violent.
7. Give Me Novocaine: la solitud i la manca de mitjans, l’obliguen a robar menjar essent descobert. Per això ha de complir hores de servei a la comunitat. Per oblidar la soledat acudeix a les drogues.
8. She’s a Rebel: en la festa de la Independència dels Estats Units -4 de juliol- St. Jimmy coneix una al·lota anomenada Whatsername (Comesdigui).
9. Extraordinary Girl: St. Jimmy i Whatsername s’enamoren, però és incapaç de confessar el que realment necessita degut a la seva pròpia inseguretat, malgrat ser, en la intimitat, una al·lota sensible.
10. Letterbomb: junts viuen un temps del diners del subsidi de l’atur. Ella es cansa d’aquesta mena de vida i en una carta dirigida a St. Jimmy expressa la seva frustració i l’abandona.
11. Wake Me Up When September Ends: amb el cor trencat, St. Jimmy cau en una depressió.
12. I. The Death of St. Jimmy: decideix abandonar la seva identitat fingint un suïcidi en la badia.
II. East 12th St.: acaba a comissaria o bé pot haver aconset un treball i s’adona que això no és per a ell.
III: Nobody Likes You: una matinada veient la televisió s’adona que Whatsername l’ha abandonat.
IV: Rock and Roll and Girlfriend: rep una postal del seu amic Tunny on comenta que ha triomfat a la vida.
V: We’re Coming Home Again: decideix tornar a Jingletown amb la seva mare.
13. Whatsername: Jesus torna a l’antiga vida i borra els records, per a començar una nova vida en el lloc on pertany.
Tota aquesta informació l’he extreta de la wikipedia. Les fotos del disco de www.genesisdiscos.com.ar i www.coveralia.com. Aquí tens el vídeo de la cançó que dona títol al disc American Idiot (evidentment del youtube) i per estalviar-te feina de posar l’orella per tal d’esbrinar la lletra, està subtitulada en castellà. Què, t’ha agrada o no?