diumenge, 2 de maig del 2010

Dia 129 – Abstracció

Durant un cap de setmana a Màlaga, era quasi obligat, fer una visita al Museo Picasso Málaga. Malauradament les sales dedicades a l’artista estaven tancades al públic, degut a que s’estava reestructurant la col•lecció. Una altra vegada serà.
Però si es va poder veure una exposició sobre Frantisek Kupka.



Tríptic de l'exposició

Frantisek Kupka és un pintor txec nascut al 1871 a Opochno, és considerat un dels pares de l’abstracció (segons l’Enciclopèdia Catalana: Procés mental mitjançant el qual alguns dels elements que constitueixen una realitat concreta són destriats dels altres i considerats separadament). De ben jovent deixà l’escola i entrà a fer feina a un taller com a guarnimenter, on començà a interessar-se per l’ocultisme i les ciències esotèriques. A la vegada estudia a l’Escola d’Arts Aplicades de Jaromer. Amb devuit anys entrà com aprenent amb el pintor Frantisek Sequens. Al mateix temps, i amb la finalitat de fer un dinerons, exerceix com a médium.

Desprès de llicenciar-se viatge a Viena, per tal de completar els estudis, on creix el seu interès per l’ocultisme, i ingressà en una Societat Teosòfica. Segueix els estudis a París, on s’havia traslladat la primavera de 1896, on treballà com il·lustrador de llibres i revistes.

Agrupà la seva obra en cinc categories: cercles, verticals, verticals i diagonals, triangles i diagonals.

Com a molts altres, el reconeixement no arribà fins després de la seva mort, ocorreguda a Puteaux, França, al 1957.

Alguns retrats de l'artista.


Algunes mostres del seu art.


Em recorda molt, molt "Nightmare Before Christmas"


Sembla ser que Francis Ford Coppola es va inspirar en aquesta pintura pel disseny del castell del vampir a "Bram Stoker's Dracula"